Hard disk normal sau SSD? Ce alegem?

Share Button

Multi dintre noi au ajuns in punctul in care trebuie sa isi cumpere un calculator sau un laptop si printre dilemele care apar la achizitionarea unui produs nou se numara acelea despre mediul de stocare. Intrebarea pe care ne-o punem este daca sa cumparam un HDD (Hard Disk Drive) sau un SSD (Solid State Drive).

Daca HDD-ul nu mai are nevoie de nici o prezentare si este prezent in calculatoarele noastre inca de la inceput, limitarea tehnologica isi spune cuvantul: viteza de rotatie maxima a fost atinsa, componentele mecanice sunt foarte fine si sunt vulnerabile la socuri, iar consumul de energie este destul de ridicat.

Pentru inceput ar trebui sa aflam ce este de fapt un SSD. In linii mari, este o versiune mai sofisticata si de dimensiuni mai mari a unui stick USB.
SSD-ul nu are parti mobile (fata de un HDD unde datele sunt stocate magnetic pe discuri in rotatie folosind capete de scriere / citire), iar informatia este stocata in microsipuri. Unitatea se bazeaza pe un procesor integrat (controller) pentru a citi sau scrie informatia.

Avantajele SSD-urilor

Desi pretul de achitie este inca mare, SSD-urile au o serie de avantaje fata de (deja) clasicele HDD:

  • viteza mare de scriere / citire (sunt folosite preponderent ca medii de stocare pentru sistemele de operare, un calculator ce foloseste un SSD se poate deschide in 10 – 20 de secunde). In general viteza unui SSD variaza intre 100 – 600 MB/s, iar cea a unui HDD este de maxim 140 MB/s;
  • durata de viata este sensibil mai mare, in principal datorita faptului ca un SSD nu are piese in miscare care sa cedeze din punct de vedere mecanic, insa fiecare bloc al memoriei flash are totusi un numar limitat de cicluri de scriere;
  • rezistenta la socuri a unei unitati SSD este semnificativ mai mare, pentru ca nu are parti mobile, si poate ajunge la incredibila valoare de 1500 G. Rezistenta la fluctuatiile de temperatura este de asemenea mai mare in cazul SSD-urilor;
  • SSD-ul nu prezinta zgomot de fond, lucru care se poate intampla in cazul unor HDD-uri;
  • SSD-ul are avantajul ca poate accesa toate celulele de memorie in acelasi timp, fata de HDD care nu poate accesa decat o singura informatie la un moment dat.

Dezavantaje

Ca si dezavantaj principal, capacitatea de stocare este inca destul de scazuta fata de HDD, iar pretul este substantial mai mare. Astfel, daca un HDD de 3 TB ajunge la 500 de lei, un SSD de numai 256 Gb ajunge la preturi ce variaza intre 600 si 1000 de lei si creste vertiginos pentru capacitatile mai mari. Exista insa si magazine online cu ssd-uri ieftine Recomandat este sa urmariti perioadele cu promotii sau black friday, unde puteti cumpara un ssd la promotie, la un pret foarte bun.

Pe sistemul meu folosesc un SSD pentru sistemul de operare (rezultatele sunt spectaculoase, laptopul se deschide aproape instantaneu) iar pentru date (fie ca sunt ele documente, filme, poze, prezentari, etc) folosesc un HDD conventional, care are avantajul unei capacitati de stocare mari la un pret scazut:

SSD Intel 540s 240GB SATA3 M.2 SSD Intel 540s 240GB SATA3 M.2 2280 SSDSCKKW240H6X1 care are o capacitate de 240 GB si prezinta garantia oferita de experienta Intel. Viteza de transfer este de 480 Mb la scriere si 560 Mb la citire, rezistenta la soc fiind de 1000 G.

HDD-ul folosit pentru stocarea datelor este HDD Seagate SV35 3TB SATA3 64MB 7200RPM st3000vx000. Capacitatea este suficienta pentru stocarea tuturor datelor si bufferul este de 64 MB, iar viteza de 7200 RPM il face unul dintre cele mai rapide HDD-uri de pe piata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 5 =